Cover-afbeelding

In gesprek met Team Liquid: Het geheim is teamwork en synergie

Daags voor het begin van de groepsfase in het MSI Mid Season Invitational-toernooi in Berlijn verblijft het Amerikaanse Team Liquid in Amsterdam ter voorbereiding. Voordat ze op het vliegtuig stappen naar de Duitse hoofdstad, om zich te plaatsen voor de finales in Parijs, hadden wij de kans om ze te spreken.

Een opgewekte AD Carry Yilliang 'Doublelift' Peng blaakt van het zelfvertrouwen na de overwinning in de NA LCS Spring Split. Als wij hem vragen hoe hij zich voelt na het pakken van de eerste titel vertelt hij erg blij te zijn. “Dit was mijn eerste volledige Split met dit team en ik denk dat we een goede opening hadden tegen TSM, daarna ging het wat minder. Ik ben erg blij dat we door hard werken toch nog een mooi resultaat konden neerzetten en vooral dat ik niet bij een team kom dat vervolgens niet eens play-offs haalt.”

Soms denk ik, wauw, hij snapt het spel echt - Olleh

Ook zijn support in de botlane vertelt dat de titel hem veel heeft gedaan: “Mijn vader vertelde me altijd dat je maar beter stopt met sport of esports als je niet de beste bent, dus ik had het lastig bij mijn vorige teams waar we minder wonnen. Nu ben ik tevreden en heb ik het gevoel dat ik wel door kan gaan met LoL” vertelt Kim 'Olleh' Joo-sung. De Zuid-Koreaan zegt dat vooral de samenwerking met Doublelift hem heeft geholpen. “Ik moest bij mijn vorige teams steeds vertellen wat de AD Carry moest doen terwijl Doublelift hier mijn leider is. Hij heeft meer ervaring en soms denk ik, wauw, hij snapt het spel echt”.

Afbeelding voor artikel In gesprek met Team Liquid: Het geheim is teamwork en synergie

Doublelift

Ervaring is de sleutel

Het team komt relaxt over in het hoofdkantoor van Dell in Amsterdam waar er getraind werd voor het komende internationale toernooi en wij de spelers interviewden. Er worden grapjes met elkaar gemaakt en het team is ogenschijnlijk tevreden met elkaar. Dat beaamt ook Eugene 'Pobelter' Park die als midlaner speelt. “Volgens mij zijn wij gewoon beter dan alle andere teams in NA”. Jungler Jake 'Xmithie' Puchero gaat verder “Wij kwamen met zijn drieën van Immortals en kenden elkaar al, maar we konden het met zijn vijven al snel goed met elkaar vinden en zo al vroeg aan onze problemen werken zonder 'tilted' te worden van elkaar”.

Afbeelding voor artikel In gesprek met Team Liquid: Het geheim is teamwork en synergie

Olleh

Wij wisten op de automatische piloot tweede te worden - Xmithie

Xmithie, Pobelter en toplaner Jung 'Impact' Eon-Yeong kwamen in november van vorig jaar over van het ontbonden team Immortals. Dat maakte de samenwerking en synergieën tussen de spelers makkelijker, omdat ze tot op zekere hoogte al op elkaar ingespeeld waren. Toch vertelt Pobelter dat de echte samenwerking pas bij Team Liquid tot stand kwam. “Bij Immortals waren we wel ok, maar Team Liquid heeft ons beter gemaakt. Ik heb beter geleerd hoe jungle en mid moeten samenwerken, maar ook de ervaring van Doublelift heeft ons een ander beeld gegeven van de game”. Het lijkt erop dat de huidige samenstelling van dit Team Liquid de beste formule is voor elke speler. “Bij Immortals wisten we op de automatische piloot tweede te worden in de NA LCS”, zegt Xmithie, “De competitie was minder sterk tijdens die split en het was onnodig om diep over de game na te denken.”

Afbeelding voor artikel In gesprek met Team Liquid: Het geheim is teamwork en synergie

Xmithie

Inmiddels is dat verandert en wordt de focus bij dit team meer gelegd op het begrijpen van de game en teamwork. Die ontwikkeling maakt van dit Noord-Amerikaanse team een van de favorieten komende week tijdens de groepsfase van het MSI Invitational-toernooi. Een combinatie van strategie, mechanics en vooral ervaring maakt hen een geduchte tegenstander voor de topfavoriet, Kingzone DragonX uit Korea. “Het is moeilijk voor nieuwe teams en spelers om rustig te blijven nadat bepaalde dingen fout gaan. Wij zijn in principe allemaal veteranen in de game en halen daar voordeel uit”, besluit Xmithie.

Afbeelding voor artikel In gesprek met Team Liquid: Het geheim is teamwork en synergie

Pobelter

Een regio, een speelstijl

In Amerika worden de games die Team Liquid speelt snel beslist door hun capaciteiten om snel de correcte teamplay te kunnen maken. Vergeleken met andere regio's zoals Europa of Korea waar de macro-game vaak prioriteit krijgt, wat resulteert in een sterke lane-fase van het spel haalt dit team juist zijn voordeel uit teamwork waarna gebruik gemaakt wordt van een overtal-situatie. “Op dit moment kan de game snel uit de hand lopen met bijvoorbeeld het item Banner of Command”, erkent Doublelift, “Het wordt patch na patch steeds belangrijker om over de vroege buffs te vechten, een vroege drake bijvoorbeeld. Maar teams uit bijvoorbeeld Europa zijn volgens ons erg goed in het uitrekken van games om langzaam de overwinning te behalen, het is een kwestie van speelstijl”.

Afbeelding voor artikel In gesprek met Team Liquid: Het geheim is teamwork en synergie

Impact

Voor de MSI Invitational wordt het afwachten welke teams het beste voor de dag komen en welke strategie het beste zal gaan werken. 

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke1139 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.