Cover-afbeelding

Column: Vrouwen in een mannenwereld

Elke week schrijven wij een column over een bedenking, ontwikkeling of iets enorm gaafs uit de esportswereld, deze week hebben we het over de vrouwen in esports en hun rol in de scene.

Vrouwen in een mannencultuur?

Afbeelding voor artikel Column:  Vrouwen in een mannenwereld

Anno 2019 zijn er nog weinig vrouwen in de, over het algemeen door mannen gevulde, esportswereld. Het aandeel op het gebied van vrouwelijke esporters is maar een kleine 5% van alle esporters. En wanneer ze er zijn, dan spelen ze in een eigen community met andere vrouwen.

Vrouwen zijn wel aanwezig in esports, maar niet in dezelfde mate als mannen. Hoewel er een aantal spelers zeker op top niveau speelt, zijn vrouwen voornamelijk terug te zien in de games als personages of als cosplayer in de community eromheen.

De reden hiervoor is wellicht te vinden in de cultuur die achter esports zit, een mannencultuur waar grove opmerkingen en het gedrag van de, vooral mannelijke, esporters de bovenhand hebben in het vormen van de (vrouw)onvriendelijke omgeving. Zo zijn verschillende professionele esporters gediskwalificeerd door tweets of opmerkingen die niet echt uitnodigend zijn voor vrouwelijke gamers.

Een Starcraft-speler werd gediskwalificeerd vanwege een tweet waarin hij aangaf zijn vrouwelijke tegenstander te verkrachten en Aris Bakhtanians, een Street Fighter-speler, heeft in 2012 gezegd dat sexuele intimidatie deel is van de cultuur. Later bood hij zijn excuses aan, maar het gedrag kwam niet alleen van deze twee.

Gelukkig is er in de laatste jaren veel innovatie geweest op het gebied van vrouwen in de esportswereld. “Zo staan er in 2016  op verschillende rankingsites zo’n 350 vrouwelijke esporters tegenover 500+ mannelijke.” Aldus esportmeesters (z.d.)  

Ze zijn er wel!

Afbeelding voor artikel Column:  Vrouwen in een mannenwereld

Sasha ‘Scarlett’ Hostyn (Team Newbee) , Katherin ‘Mystik’ Gunn (Streamer), Ricki Ortiz (Evil Geniuses) en Wang ‘Baize’ Xinyu (Star Horn Royal Club) zijn al een aantal namen die al jaren actief zijn in de esportsscene. Starcraft II, Halo: Reach, Street Fighter V en Hearthstone zijn een aantal van de games die door deze vrouwen worden gespeeld.

Deze vrouwen doen voornamelijk mee aan all-female competities. En verdienen hun geld eigenlijk met dezelfde middelen als mannen. Ze streamen de games die ze spelen en verdienen hun brood aan advertentie-inkomsten, donaties en abonnementen. 

Een rol in de wereld na het gamen

Afbeelding voor artikel Column:  Vrouwen in een mannenwereld

Sommige vrouwelijke ex-esporters begeleiden ‘rising stars’ zoals Kyoung Ey Molly ‘Avalla’ Kim, een oud Overwatch pro, neemt een rol als coach. In de Benelux kennen we ook iemand die een esportscarrière heeft gemaakt, Eefje 'Sjokz' Depoortere. Vanwege haar populariteit in de Whose League is it Anywayshow van Travis ‘Tnomad’ Gaffords, waar ze een keer werd uigenodigd, werd ze aangesteld als commentator voor de Europese League of Legends Championship Series. Uiteindelijk won ze in 2018 de “Best Esports Host” award tijdens The Game Awards 2018

  • 95 artikelen

    Esports noob tweede klas. Fortnite en Tom Clancy dilettant.