Nederlander Joey 'YoungBuck' Steltenpool met Fnatic in de finale

Op zaterdag wordt de League of Legends Worlds-finale gespeels tussen Invuctus Gaming en Fnatic.

Bij het Europese Fnatic staat de Nederlander Joey 'YoungBuck' Steltenpool aan het roer met hoofdcoach Dylan Falco. Hoe kwam de 22-jarige Nederlander terecht bij een van de oudste esportsorganisaties van Europa?

Leven als een pro

Joey Steltenpool begon ongeveer in 2010 met League of Legends, na Soldier of Fortune II op een hoog niveau te hebben gespeeld. Via een vriend uit de community raakte hij in contact met League en in Season 1 speelde hij als toplaner voor LowLandLions.

In zijn carrière als esporter speelde hij bij talloze teams waaronder SK Gaming, Samurai In Jeans en daarna bij de Copenhagen Wolves. Martin 'Rekkles' Larsson, de ADC van Fnatic, keerde dat seizoen terug naar Fnatic van de Copenhagen Wolves.

Een eind is een nieuw begin

In het vijfde seizoen stopte Joey Steltenpool als speler van het team uit Denemarken om coach te worden van het Noord-Amerikaanse Enemy. Met dat team won hij de Spring Split in 2015. Het jaar daarna verruilde YoungBuck Enemy voor G2 esports in de EU LCS. Bij dat team maakte hij naam voor zichzelf door de Spring Split in 2017 te winnen en goed te presteren op internationale toernooien met zijn team.

In 2018 werd bekend dat Steltenpool naar Fnatic zou verkassen als Team Director. Daar was de coach Dylan Falco erg blij mee: “Dit seizoen heeft Fnatic geïnvesteerd in een goede staff, passend bij een team met hoge verwachtingen. Het werken het Joey is al een geweldige ervaring geweest en ik kan niet wachten om te laten zien wat we kunnen in 2018.” Dat staat te lezen op dotesports .

Die samenwerking is succesvol gebleken. Na een dominante Spring Split heeft Fnatic verdiend de titel in de EU LCS gewonnen, die lijn is doorgetrokken op het internationale podium, met een finaleplaats op Worlds om dat te bewijzen.

Op zaterdag wordt de finale van de League of Legends World Championship gespeeld om 8:30. Fnatic en Invictus Gaming nemen het in een best-of-five tegen elkaar op om te bepalen wie de Summoner's Cup mee naar huis mag nemen.

Naast YoungBuck speelt ook de Belgische toplaner, Gabriël 'Bwipo' Rau , bij Fnatic. Hij werd vlak voor de Spring Split gecontracteerd en kwam razendsnel in de ultieme wedstrijd op het hoogste niveau.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke781 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.