Interview: Nederlandse esporter Petra Stoker op IEM Katowice

Petra 'Petra' Stoker is een Nederlandse Counter-Strike-speelster die voor Besiktas Esports speelt in het vrouwenteam. Wij mochten haar spreken op IEM Katowice waar ze deelnam aan de competitie.

Wanneer we Petra spreken zit het toernooi er voor de vrouwen al op. Dignitas fe, het vrouwenteam van Dignitas, won in de finale van CLG Red. Eerder schakelden de winnaars Besiktas, en dus ook Petra, uit in de halve finale. “We stonden acht nul voor, toen pakten ze een ronde en kwamen zij in een flow die wij niet konden counteren”, begint Petra. “We wilden graag winnen, maar soms slaat een wedstrijd helemaal om.”

Rozengeur en manenschijn, toch?

De Nederlandse heeft een stroeve tijd achter de rug in de esportsscene. Bij Dynasty Gaming werd Petra gecontracteerd toen Michaela 'mimi' Lintrup het roster verliet, gek genoeg moest ze een paar weken later het team alweer verlaten. Ze bleef echter niet bij de pakken neerzitten en besloot om team Singularity op te richten: “Die beslissing heeft heel goed uitgepakt, op de Copenhagen Games versloegen we Dynasty in de finale.”

"Ik had iets van, 'so be it' en heb het geprobeerd" - Petra Stoker

Toch voelde het niet zoals gehoopt en kreeg Petra de kans om weer bij Dynasty te gaan spelen, dat team werd overgenomen door Besiktas en volgens de Nederlandse is alles op de juiste plek gevallen. Dat betekent trouwens niet dat ze meteen naar Turkije is verhuisd, “Ik woon nog in Nederland, voor een toernooi gaan we op bootcamp en dat is soms in Turkije bij het stadion van Besiktas.”

Tijdens IEM Katowice wordt de vrouwencompetitie in een aparte zaal gespeeld, die is kleiner dan de Main Stage en trekt minder bezoekers. Toch leeft vrouwen-CS:GO bij de community en komen er ook toegewijde fans naar Besiktas, CLG of Dignitas kijken. De verdeeldheid qua geslacht is er echter zeker, maar daar trekt Petra zich liever niets van aan.

"Het is wachten op een Superwoman die bij de mannen gaat spelen" - Petra Stoker

Als we haar vragen of mannen en vrouwen in eenzelfde team kunnen, geeft ze aan dat het om kwaliteit gaat: “Momenteel spelen vrouwen meestal met en tegen elkaar, als je tegen betere teams speelt, wordt je zelf ook beter. Een vrouw kan natuurlijk tussen de mannen spelen, maar momenteel is het verschil in kwaliteit te groot. Het zou wel heel cool zijn als er binnenkort een soort 'superwoman' op het hoogste niveau gaat spelen”.

Van Unreal naar Counter-Strike

Voor Petra begon het allemaal bij Unreal, via haar vader kwam ze in aanraking met het gamen. “Met Kerst had ik Call of Duty 2 gekregen en toen werd ik al een beetje competitief. Ik ging met wat jongens een team vormen en ben naar LAN's geweest”, vertelt de 25-jarige esporter. “Dat ging verder met Call of Duty vier, maar toen die scene verdween kwam ik via vrienden in aanraking met Counter-Strike”.

Het was allemaal nieuw voor haar, maar omdat ze plezier had in het spelletje is ze blijven spelen, nu zo'n vier jaar lang. Toch blijft dan de vraag wanneer je de omslag maakt van gamen naar esports, “Eerst was ik super slecht en wilde niemand met me spelen, toen heb ik veel geoefend en kwam de top in zicht. Op dat moment besefte ik dat het nog wel eens leuk zou kunnen worden!”

Tegelijkertijd werkte Petra nog full time bij een adviesbureau, maar plots kreeg ze een aanbieding van een team dat full time speelde. “Diezelfde week werd mijn contract niet verlengd, dus toen had ik iets van 'so be it' en heb ik het geprobeerd.”

Nu staat Petra op het hoogste niveau dat CS:GO te bieden heeft en reist ze de wereld over om mee te doen aan allerlei competities. Ze is een pionier voor Nederlandse esporters en een voorbeeld van hoe het kan lopen als je talent hebt én de stap durft te zetten.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke978 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.