Cover-afbeelding

Welke champs speel je top in seizoen 9

De laatste League of Legends patch was ingrijpend voor een paar sterke champions uit seizoen 8, zo werden Irelia, Aatrox én Akali generfd. Wat moet je nu spelen in de toplane?

Stack it 'till you make it

Nasus is sinds zijn buff een hele goede keuze in de toplane, hij wordt zelfs in de jungle gespeeld omdat je dan snel kan stacken, maar toplane blinkt hij uit. Niets voelt slechter dan met één Siphoning Strike (Q) de helft van je health bar te zien verdwijnen.

Afbeelding voor artikel Welke champs speel je top in seizoen 9

Nasus speel je passief in de early game, totdat je tenminste je sheen hebt wil je eigenlijk niet traden maar vooral geen farm missen zodat je Q blijft stacken. In de midgame kan je echt gaan domineren, wanneer je Trinity Force compleet is ben je een kracht om rekening mee te houden.

Hoe speel je tegen Nasus? Probeer hem zo veel mogelijk farm mis te laten lopen, dat doe je door hem te straffen wanneer hij voor een last hit gaat. Zorg ook dat je weet wanneer je wel, maar vooral wanneer je niet met hem kan vechten.

Domineren met Darius

Dan is het de beurt aan de grootste bullebak van de toplane, Darius. In deze meta is de Noxiaanse bijlenzwaaier een nachtmerrie voor elke toplaner, dankzij zijn mechanic die hem bleeding stacks geeft maait hij elke tank omver. In tegenstelling tot Nasus, is Darius erg sterk in de early game. Het is dan ook zaak om een voorsprong te verkrijgen, zij het door je tegenstander van zijn farm af te houden of door een kill te halen.

Afbeelding voor artikel Welke champs speel je top in seizoen 9

Toplaners bouwen in de huidige meta meestal dezelfde items, het is een combinatie van Black Cleaver, Trinity Force, Sterak's Gage en Titanic Hydra. Op Darius zijn al die items een optie, maar je core build is meestal Trinity Force en Sterak's.

Welkom terug Vlad!

Een andere topper in de toplane hebben we een tijdje niet in de meta gezien, Vladimir verhuist weer eens van lane. We herinneren ons de mage in de botlane meta nog waarbij Vladimir als carry werd ingezet, nu crit items teruggekeerd zijn op Summoner's Rift kan de bloedtovenaar naar de toplane.

Afbeelding voor artikel Welke champs speel je top in seizoen 9

In de toplane gaat het vaak om een all-in winnen en van dat moment te 'snowballen' naar een onsterfelijke machine. Vladimir is daar een goede counter voor omdat hij makkelijk kan ontsnappen uit een all-in en zelfs over langere tijd meer damage doen dan de meeste toplaners. Vladimir kan met zijn Sanguine Pool aan elke ability ontsnappen, het is ook een prima 'engage tool' en is effectief in teamfights omdat de tegenstander je niet kan targetten.

De nieuwe patch heeft de meta flink door elkaar geschud voor seizoen 9, bovendien is de oude Infinity Edge terug én is de Spear of Shojin het nieuwste wapen in de shop.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke1095 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.