Wat is Counter-Strike: Global Offensive en hoe speel je het

Counter-Strike: Global Offensive is een hardcore competitieve shooter waarbij twee teams van vijf spelers het tegen elkaar opnemen in snel opeenvolgende rondes. Hoe goed je het doet in de voorgaande rondes bepaald hoe veel geld je ter beschikking hebt om de volgende ronde wapens en 'utility' te kopen zoals een helm, speciale granaten of armor. We noemen het hardcore omdat het puur aankomt op je 'aim'-skills en je gevoel voor het spel, er zijn geen 'abilities' in het spel.

In CS:GO worden de teams om en om verdeeld als Terrorists (T) en Counter-Terrorists (CT), T valt aan en moet bij een van de twee vaste 'bomb sites' de bom planten, CT wil dat op zijn beurt verhinderen. De wapens waar je over beschikt, net als de utility, hangt af de kant waar je op dat moment voor speelt. De Terrorists hebben bijvoorbeeld de AK-47 ter beschikking terwijl de Counter-Terrorists met de M4 aan de slag kunnen, zo is er per type wapen een arsenaal ter beschikking.

CS:GO's eigen economie

Wat CS:GO bijzonder maakt is het economische aspect van de game, je verdient namelijk geld terwijl je speelt dat je de volgende ronde kan uitgeven aan equipment. Logischerwijze verdien je meer als je goed speelt. De eerste ronde start iedereen met $800 en een pistool, je kan er voor kiezen om een beter pistool te kopen of om juist 'body armor' te kopen voor wat meer 'survivability'. Vergeet echter niet dat het soms slim is om een zogenaamde 'eco round' te doen waar je weinig uitgeeft zodat je volgende 'buy' een sterke is. Hier kan je een diepere guide lezen over de economie in Counter-Strike: Global Offensive.

De first-person shooter is simpel, maar daar zit juist de kracht. De instapdrempel is erg laag omdat veel gamers wel ervaring hebben met het genre, dat betekent echter niet dat je meteen goed bent. CS:GO vraagt veel van je mechanische skills, het is een razendsnelle shooter waarbij de actie vaak kort en heftig is. Je wil dan ook alert zijn en zorgen dat je je comfortabel voelt met het wapen dat je hebt, de map waarop je speelt en het team waar je mee speelt.

Een aantal basic skills voor het schieten zijn onder meer 'strafing' waarbij je zijwaarts beweegt terwijl je crosshair op hoofdhoogte blijft staan. Dat gebeurt vaak om hoeken heen op posities waarvan je weet dat de vijand kan komen. Ook moet je niet vergeten dat je het beste stilstaat terwijl je schiet, anders hebben je kogels een andere baan. Dit is allemaal te leren met ervaring en doorzettingsvermogen.

“Hij zei toch de tweede links?”

Wanneer je de mechanics enigszins onder de knie hebt moet je je verdiepen in de maps, zoals bij elke shooter is 'map knowledge' essentieel om vijandige bewegingen te voorspellen en te counteren. Je wil namelijk niet heel de tijd rond de bomb sites sluipen waarna je bij de eerste ontmoeting van de tegenstander wordt neergeschoten.

De kunst van CS:GO is om te weten wanneer je agressief moet spelen en wanneer je even kalmpjes aan moet doen, ook dat komt met ervaring, maar je kan naar topspelers kijken om een gevoel te krijgen voor gameplay strategieën. In Nederland hebben we de luxe dat Chris 'ChrisJ' de Jong een van de topspelers is bij mousesports , van hem kan iedereen een hoop leren.

Op een hoog level wordt 'map control' erg belangrijk, CT kan bijvoorbeeld bepaalde hoeken afschermen waardoor een aanval op dat punt een halt toegeroepen kan worden. Er zijn echter talloze manieren om een gebied op de map te controleren, het is een kwestie van welke strategie je kiest.

Die strategieën hebben meestal ook te maken met granaten, een erg belangrijk aspect van CS:GO is hoe je je granaten gebruikt. Eerst en vooral heb je verschillende granaten, 'HE grenade' is een explosief dat we kunnen vergelijken met een 'frag grenade', Molotov cocktails, Flashbang, Smoke Grenade en Decoy.

Elk heeft een eigen voordeel dat per situatie gebruikt kan worden, maar stel je voor dat je tegenstander een hoek onder schot houdt, dan kan je met een granaat beweging forceren of je eigen beweging verbergen. Tot slot kan je de grenades op drie afstanden gooien, ver weg, middelver en aan de voeten van de vijand.

Geef niet op!

Misschien lijkt het wel een hele boterham, maar Counter-Strike is een game die je gaandeweg leert. Heb geduld, lees guides en kijk hoe de besten het doen. Verwacht vooral niet dat je binnen een week aan de top van de ladder staat maar laat je ook niet afschrikken door al die 'in-depth' guides.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke978 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.