Cover-afbeelding

Speel Aatrox in Solo Queue om zijn early game en survivability

Elke week geven wij je een tip om die solo queue door te komen, deze week de 'flex pick' Aatrox, hij kan zowel top als mid en als je creatief bent mag hij zelfs de jungle in.

Aatrox is een van de laatste champions die een rework heeft gekregen. Daarvoor zag je de duivelse toplaner weinig terug op de Rift, de rework bracht daar verandering in. Na de patch met Aatrox' rework was de community het er over eens dat de champion zsm een nerf nodig had, met de drieledige Q, de 'pull back' van zijn W en zijn dubbele dash op zijn E werd de World Ender een echte Champ Ender.

Afbeelding voor artikel Speel Aatrox in Solo Queue om zijn early game en survivability

Nerf zo veel als je wil, Aatrox blijft

De nerfs hebben Aatrox verzwakt maar hij is nog steeds een hele goede keuze voor je solo queue avonturen. Wij zetten de pluspunten van Aatrox even op een rijtje:

Flexibiliteit: Je speelt Aatrox in principe in de toplane, maar afhangend van je teamcompositie of je directe lane-opponent kan je hem ook in de midlane of zelfs in de jungle spelen. Tower dive mogelijkheden: Dankzij de 'ressurect' die Aatrox krijgt van zijn ultimate kan je erg goed tower diven met de champ. Wees echter niet dom met je dives, doe het wanneer je de kill kan veilig stellen. Als jungler kan je ook zonder zorgen de aggro nemen van de tower zodat je laner relatief veilig kan meedoen met je dive. Wave clear: Zijn drieledige Q is allemaal AoE (Area of Effect) damage waardoor je makkelijk waves cleart, vooral later in de game. Vergeet ook niet dat elke keer wanneer je een Q raakt op een vijand, er een kans is dat die ge- 'knockupt' wordt. Crowd control: Naast de knockup van Aatrox' Q heeft hij een soort CC met zijn W. Infernal Chains hangt de tegenstander binnen een rechthoek aan een ketting die na een paar seconden kort wordt getrokken en je vijand naar het midden trekt. Survivability: Wanneer je level zes wordt met Aatrox kan je direct engagen omdat je van de ultimate een enorme power boost krijgt. Ten eerste kan je 'veilig' traden omdat je tijdens je ulti een resurect krijgt wanneer je sterft, ten tweede doe je meer damage in je ultimate-vorm.

Afbeelding voor artikel Speel Aatrox in Solo Queue om zijn early game en survivability

De pure damage van Aatrox is enigszins weggehaald door Riot Games maar hij heeft nog steeds prima damage in de game, bovendien is zijn kit flexibel en sterk met die ingebouwde resurrect. De kracht van Aatrox ligt in de early game, dat komt door de nerfs van Riot, dus je wil vroeg voor die agressie gaan en op het moment dat je level zes wordt meteen voor de kill kan pushen.

Daarom gebruik je als runes het beste: Electrocute, Sudden Impact en Ravenous Hunter. In de tier 3 runes kan je kiezen voor Eyeball Collection om wat gratis damage te krijgen van takedowns, maar speel je liever gecontroleerd, kies dan voor Zombie Ward, die rune geeft je een hoop 'map control' als je wards cleart. De tweede runetree is meestal Resolve met Bone Plating en Chrysalis of Second Wind, beide zijn sterk in de early game en helpen je met het traden.

Afbeelding voor artikel Speel Aatrox in Solo Queue om zijn early game en survivability

Domineer met de items

Je item build is eigenlijk die van een Bruiser, maar dan includeer je Youmou's Ghostblade in je 'core-build'. Die core-items zijn: Black Cleaver, Youmou's en Sterak's Gage/ Guardian Angel. Het starten met de Cleaver geeft je die extra Movement Speed (MS) van de Phage en natuurlijk een lekkere 20% Cooldown Reduction (CDR).

Afbeelding voor artikel Speel Aatrox in Solo Queue om zijn early game en survivability

Houd wel rekening met je 'lane opponent', speel je tegen een team met veel Ability Power dan kan je er voor kiezen om de Maw of Malmortius te bouwen, maar een vroege Hexdrinker is vaak al genoeg. Vergeet ook niet dat de Mercurial Scimitar past in je build, dat item bouw je wanneer je tegen een team met veel CC komt of wanneer je tegenstander een stun heeft zoals in een midlane matchup tegen Irelia, tegen Syndra of een toplane matchup tegen Jax.

Afbeelding voor artikel Speel Aatrox in Solo Queue om zijn early game en survivability

Wanneer ben ik sterk?

Aatrox is een champion die het beste uit de verf komt tussen levels 2 en 6, de early game dus. Kies dan ook als eerste buy voor Doran's Blade als je weet dat jij sterker bent dan je lane opponent, maar wees respectvol voor andere early game champions, dan ga je beter voor een Doran's Shield.

Afbeelding voor artikel Speel Aatrox in Solo Queue om zijn early game en survivability

Als summoner spell ga je in de toplane altijd voor Teleport, midlane ga je voor Ignite als je die eerste kill wil halen, maar als je tegen een one shot wonder komt zoals een Veigar of Malzahar kan Barrier een sterke keuze zijn, vergeet niet dat Cleanse altijd een counter is tegen CC en vooral op lage elo de tegenstander helemaal kan verrassen.

Een succesvolle early game hangt samen met vision, zorg ervoor dat je altijd vision hebt in de river, welke lane dan ook en probeer af en toe een diepe ward te plaatsen in de jungle van de tegenstanders. Dat helpt niet alleen jezelf, maar ook je hele team.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke1095 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.