Apex Legends kan esports domineren

Apex Legends is nog geen kwart jaar oud of het neemt de gamemarkt al razendsnel over, échte competitie is er nog niet, volgens ons kunnen deze elementen een competitieve scene bevorderen.

Apex Legends is de battle royalegame die Respawn Entertainment plotseling besloot uit te brengen begin dit jaar. In het Titanfall-universum nemen spelers de rol van een Legend op zich, een personage met bijzondere krachten.

Squads van drie spelers doen hun uiterste best om als laatste over te blijven, daarbij moet er samengewerkt worden én een strategie worden bedacht. Perfect voor esports zou je zeggen, volgens ons in ieder geval wel, toch kunnen een ranked-mode, observer-mode en een pick en ban-fase dat proces versnellen.

Wat is je rank?

In andere games die zich tot esports lenen zit één duidelijke gelijkenis, dat is een soort van competitieve mode waarbij spelers op basis van skill worden verdeeld. Zo een ranked-mode kan ook perfect in Apex Legends worden gestopt.

Het creëert een organische doorstroom van mensen die beter willen worden in de game en door middel van verschillende strategieën beter proberen te worden. Bovendien is een ranked-mode ideaal om een interessante metagame te houden doordat men nieuwe dingen probeert, dan kan betekenen dat bepaalde legends de prioriteit hebben in een team of dat je een bepaald wapen in je squad wil hebben.

Leren van je fouten

Buiten competitieve divisies heb je ook een observer-tool nodig, die kan op verschillende manieren helpen tot een competitieve scene. De regel is namelijk dat je steeds beter wil worden, dat wordt je door te spelen, maar ook door over de game te lezen en te kijken. Via een observer-tool kan je betere spelers bekijken en zien hoe zij bepaalde situaties aanpakken.

Naast het live meekijken is het ook niet verkeerd om je eigen games terug te kunnen kijken. Op die manier kan je kijken welke fouten je maakt om er zo uit te leren. Ook is een goede observer-tool de eerste stap van een goede competitie, de fans moeten kunnen zien wat er gebeurt.

To ban or not to ban

Ten slotte is een pick en ban-fase een goede toevoeging voor een competitief gericht spel. Apex Legends is een hero-based shooter, wat inhoudt dat bepaalde personages sterk zijn tegen anderen zodat je can counterpicken. Dat geeft een nieuwe lading aan de game en dwingt spelers om flexibel te zijn. Uiteraard moeten er eerst meer speelbare personages in de game terechtkomen voordat er een functionele pick en ban kan komen, maar het is een must voor esports.

We vergeten soms dat Apex Legends pas een jonge game is die nog veel groeipotentie heeft, kijk bijvoorbeeld naar Fortnite dat officieel nog niet eens uit de beta is. Hoe de game er over een paar maanden uit gaat zien is slechts gissen, maar als de ambitie is om een plek te veroveren in de esportsscene, dan zijn deze toevoegingen een pre.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke978 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.