Hearthstone: De absolute basics

Toe aan een nieuw kaartspel of wil je eigenlijk wel eens weten hoe je Hearthstone speelt? We got you covered.

Hearthstone is een kaartspel. Waarschijnlijk is dat niet iets nieuws. Wellicht heb je een keer iets gelezen of gehoord over ThijsNL of speel je al jaren World of Warcraft. Maar om te beginnen met een nieuwe cardgame, kan in het begin overweldigend zijn. Niet alleen omdat je wellicht denkt dat je al een aantal uitbreidingen hebt gemist of eigenlijk niet nog meer geld uit wilt geven aan games. Dat laatste is bij Hearthstone geen enkel probleem: het is namelijk gratis. Dat eerste hoeft ook geen probleem te zijn, want het is mogelijk om kaarten te verzamelen door veel potjes te spelen.

Om bij het begin te beginnen, Hearthstone is dus een cardgame. Net zoals je vroeger misschien met Pokemonkaarten of Magic the Gathering hebt gespeeld. Wanneer je Hearthstone opstart, krijg je van Blizzard een aardige tutorial voor geschoteld. Wanneer je deze speelt, zul je de basics begrijpen. Je begint met een eerste hero, eerste paar kaarten en moet dan makkelijke AI tegenstanders verslaan. Als je deze tutorial volgt, is het allemaal geen probleem. Stap voor stap krijg je extra opties en meer keuzes in decks.

Je decks breiden zich automatisch uit. In het begin krijg je dus een aantal basic kaarten en heroes en snel breidt je alles uit. Door gewoon het spel te spelen verdien je coins en daarmee kun je dus pakjes nieuwe kaarten kopen. Het lijkt erop dat je een flinke achterstand hebt als je nu nog begint met spelen, maar er zijn een flink aantal decks beschikbaar die alleen gebruik maken van de basic decks. Deze decks zijn met een beetje googelen makkelijk te vinden.

In het hoofdmenu zijn er nog een aantal opties die je vanaf het begin ziet. Van boven naar onder zijn dat: Play, Solo Adventures, The Arena en Tavern Brawl. Bij Play speel je potjes tegen mensen. Dit kan je doen in Casual en Ranked. Wanneer je nog geen Rank 20 bent, loont het altijd om Ranked te spelen. Je krijgt namelijk gratis items wanneer je wel Rank 20 haalt. Dit doe je door potjes te winnen van je tegenstander. Je krijgt bij winst een ster. Bij genoeg sterren ga je een rank omhoog. Casual is perfect om een nieuw deck te testen of om je daily quests te halen. Over daily quests later meer. Je wint door je tegenstander naar nul hitpoints te brengen. Dit doe je door middel van je minions en je spells. Je begint met drie of vier kaarten en elke beurt krijg je er een kaart bij. Kaarten speel je door mana uit te geven. Bij de eerste beurt beschik je over een mana, bij de tweede over twee tot en met tien. De kaarten hebben verschillende waarden, waarbij het getal linksonder de aanvalskracht is en het getal rechtsonder de hitpoints van de minion. Door verschillende minions en spells te spelen, win je van je tegenstander.

Solo adventures zijn potjes die door Blizzard zijn gemaakt. Je speelt hier niet tegen echte spelers, maar tegen vooraf geprogrammeerde decks. Ook zitten in deze modes de verhalen. Het kost geld om deze avonturen te spelen, maar wanneer je genoeg speelt en gold spaart, hoef je ook hier geen geld uit te geven. Naast leuke avonturen, leveren de solo adventures je ook extra kaarten op.

The Arena is een compleet andere manier van spelen. Je betaalt 150 gold of net geen 2 euro om je eigen deck te maken en hiermee het op te nemen tegen andere spelers die hetzelfde hebben gedaan. Na het betalen van de entree, krijg je een keuze uit drie verschillende heroes. Een van deze heroes is de basis voor je deck. Wanneer je deze hebt gekozen krijg je dertig keer een keuze uit drie kaarten. Telkens kies je een van deze kaarten en verdwijnen de overige twee. Door steeds te kiezen bouw je zo je eigen deck op. In de Arena mag je drie keer verliezen voordat je deck verdwijnt, je de bonussen kunt innen en je dat je het opnieuw mag proberen. Wanneer je de Arena probeert, krijg je altijd minimaal één pakje. Het is wel zo dat de extra 50 gold die je betaalt, zich pas terug betalen wanneer je vijf of zes keer hebt gewonnen. De prijzen die je dan krijgt, zijn net zoveel waard als het gold dat je erin hebt gestopt. Begin dus niet meteen al je gold in de Arena te stoppen, maar leer de game via casual en ranked potjes.

Tot slot is er de Tavern Brawl. Hier kun je elke week een gratis pakje kaarten winnen. De Tavern Brawl bestaat elke week uit een nieuwe uitdaging met vooraf vastgelegde regels. De ene week kan je zelf een deck in elkaar zetten en de andere week bestaat je deck uit alleen maar legendary minions. Op deze manier leer je nieuwe kaarten kennen en verdien je bij een win ook nog eens een gratis pakje, altijd leuk meegenomen.

Dan zijn er ook nog de Quests. Deze quests krijg je elke dag bij het inloggen van de game. De quests hebben verschillende waarden en uiteraard moet je verschillende opdrachten uitvoeren om ze te voltooien. Denk hierbij aan het winnen van een bepaald aantal potjes, bepaalde hoeveelheid kaarten spelen of met een bepaalde hero winnen. Door dagelijks een paar potjes te spelen, is het snel en makkelijk gold verdienen voor nieuwe kaarten of toegang tot adventures. Je nieuw geopende kaarten kun je bekijken bij My Collection. Hier bouw je ook je eigen decks en kun je kaarten craften. De kaarten die je niet nodig hebt, kun je hier veranderen in Dust. Met Dust, maak je de nieuwe kaarten en voeg je deze meteen toe aan je eigen decks.

Het laatste onderdeel dat ik wil uitleggen zijn de verschillende heroes. Elke van de negen begin heroes heeft zijn eigen krachten en zwaktes. Om te beginnen staan alle heroes bekend om een bepaalde stijl. Zo is Jaina de mage die dus veel gebruik maakt van spells en secrets. Rexxar is een Hunter en maakt dus gebruik van Beasts. Uther de Paladin bufft zijn minions om zo de rest aan te kunnen. Garrosh de Warrior maakt gebruik van sterke minions en wapens. Malfurion de Druid maakt gebruik van Magic, maar ook van sterke minions. Gul’dan de Warlock kan extra kaarten krijgen, maar door zijn demons gaan zijn kaarten ook sneller uit zijn hand. Thrall beschikt over verschillende totems die hem aan de winst helpen. De Priest Anduin healt zijn minions en zichzelf en tot slot beschikt Valeera als Rogue over sterke spells die snel minions van het bord laat verdwijnen.

Het laatste wat ik je mee wil geven is het volgende. Wanneer je gaat beginnen met Hearthstone, is het vooral zaak dat je, naast plezier, alle kaarten verzamelt. Het is in het begin niet belangrijk of je nu wel of niet wint, maar winnen maakt het wel leuker. Geef dus niets uit aan de Arena, maar speel gewoon om je Daily quests te voltooien. Kan dit in Ranked, doe dat dan vooral. Elke maand krijg je daar namelijk kaarten en achterkantjes mee. Tot slot is het tof om streams te kijken. ThijsNL is naast een Nederlander ook een enorm goede en vermakelijk Hearthstone speler. Hij geeft tijdens het spelen tips en vertelt hoe hij denkt. Download Hearthstone ook op je telefoon om vaker te kunnen spelen. Op die manier leer je extra snel de basics.

  • Sven Rietkerk

    Sven Rietkerk394 artikelen

    Ademt games en heeft een obsessieve interesse in League of Legends. Speelt daarnaast dagelijks Hearthstone.