Fortnite is populair en klaar voor esports

Als we het in 2018 hebben over Battle Royale-games kunnen we niet om het enorm populaire Fortnite heen. Opvallend is het dat de game nog geen jaar bestaat, eind september viert het paradepaardje van Epic Games zijn eerste verjaardag.

Nog geen jaar oud en toch al in potentie een enorme esportsgame, die competitie gaat in 2019 van start en er werd maar liefst 100 miljoen dollar voor begroot. Hoe gaat het competitieve er nu uitzien?

Voordat Fortnite op het toneel verscheen kregen andere Battle Royale-games steeds meer aandacht. H1Z1 en PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS, oftewel PUBG, zijn in de kern hetzelfde spel als Fortnite. Die laatste capituleerde slim op het succes door een cartoony, gekke versie te maken waarbij een compleet nieuw gameplayelement werd geïntroduceerd, het bouwen. Het bleek een schot in de roos want Fortnite is doorgedrongen tot de mainstream, het maakt deel uit van de popcultuur met iconen als Drake, Travi$ $cott of sporthelden die in hun vrije tijd voor die Victory Royale gaan.

Naar de top

Wat vaak wordt vergeten is dat Fortnite niet bedoelt was als Battle Royale, het idee van de ontwikkelaar was om een co-op survivalspel te maken waarbij je moet bouwen om zombieaanvallen af te slaan. Vorig jaar in september zag Epic ook dat mensen aangetrokken zijn tot de Battle Royale-games en besloot om een versie in Fortnite te stoppen.

Die keuze pakte meer dan goed uit voor de Amerikaanse ontwikkelaar die streamers op Twitch betaalde om de nieuwe game te spelen voor hun publiek. Het vuur begon al snel te branden en streamers zoals Tyler ''Ninja'' Blevins groeiden in een razend tempo qua streams en abonnees.

De stap wordt nu gezet naar esports, een echte competitieve modus waarbij teams uit de hele wereld kunnen strijden om kampioen Fortnite te worden. Maar hoe gaat die competitie in zijn werk? Details zijn nog niet vrijgegeven, maar als we afgaan op de evenementen die Epic Games al organiseerde rond de game krijgen we een inkijk. Op de E3 in Los Angeles werden Twitch streamers gepaard met een beroemdheid en gingen ze in duo's de strijd aan. Eerder organiseerde Ninja een toernooi in Las Vegas waarbij het een free for all werd met 75 spelers. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden.

Andere Battle Royale-games hebben een competitieve tak, vooral PUBG staat daar bekend om. Toch zien we daar dat de streams niet zo hoog zijn als bijvoorbeeld League of Legends, ten eerste natuurlijk omdat de game een stuk minder populair is, maar het is ook lastig om te volgen als toeschouwer. Hoe dat wordt aangepakt in een Fortnite competitie is nog afwachten, Epic Games gaf nog niets weg over de toekomst van de competitie, maar de 100 miljoen dollar aan prijzengeld geeft wel aan dat het serieus wordt genomen.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke886 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.