Cover-afbeelding

Column: De LEC is fris en fruitig

Elke week schrijven wij een column over een bedenking, ontwikkeling of iets enorm gaafs uit de esportswereld, deze week hebben we het over de start van de LEC.

Voordat ik van start ga met deze nieuwe rubriek, wil ik mezelf even voorstellen. Ik ben Jaap Vreeke en ben medeverantwoordelijk voor onze website, e-sports.nl. Nadat ik stage heb gelopen mocht ik in september aan de slag als full-time medewerker. Mijn interesses liggen bij esports en vooral bij League of Legends, als speler ben ik geen god, maar de inside (en out) van de competities vind ik het allerleukste. Daarom wil ik het in deze eerste column graag hebben over het aanstaande Europese League of Legendsseizoen, de LEC.

Naar Amerikaans model

Dit seizoen is de eerste keer dat de Europese League of Legends Championship Series in een gefranchised format wordt gehouden, wat is dat eigenlijk? In een gefranchisede competitie moeten de deelnemende teams zich inkopen voor een bepaald bedrag, daar staat tegenover dat er geen degradatie- of promotiestrijd wordt gehouden in het seizoen.

Afbeelding voor artikel Column: De LEC is fris en fruitig

Dit model is over komen waaien uit de Verenigde Staten, een drijvende motor in esports, waar verschillende competities dit model al hanteren. Ook andere gamecompetities werken via dit idee, de Overwatch League bijvoorbeeld, maar ook de Amerikaanse LCS is van beginsafaan al een gefranchisede competitie.

"De tijden van 'best jungler eu kek' zijn voorbij"

In Europa zijn we minder bekend met een franchise, en kwam er terecht wat kritiek op het nieuws dat de competitie zou hervormen naar de LEC. Maar waarom wordt dit gedaan? Teams kunnen zich meer richten op de lange termijn omdat ze een plek op het hoogste niveau gegarandeerd krijgen, tenzij ze besluiten zich niet in te kopen, wat betekent dat het team wordt ontbonden. Het moet op de lange termijn de kwaliteit van de competitie vergroten, daar zijn de eerste stappen al voor gezet.

Afbeelding voor artikel Column: De LEC is fris en fruitig

Afgelopen seizoen is bewezen dat Europa serieus moet worden genomen in competitieve League of Legends. Op Worlds 2018 werd Fnatic tweede terwijl G2 Esports vierde werd. Dat heeft zijn weerslag gehad op hoe de competitie wordt gezien, “Best jungler EU” was nog denigrerend bedoeld, maar kan als geuzennaam worden gebruikt. GorillA heeft Kingzone DragonX achter zich gelaten om bij Misfits Gaming te gaan spelen, de voormalige LCK-ster gaat Hans Sama supporten.

Afbeelding voor artikel Column: De LEC is fris en fruitig

Topspelers vinden LEC interessant

Dat een speler van één van de beste teams ter wereld heeft besloten om te verhuizen naar Europa, zegt genoeg. De competitie wordt razendspannend nu de krachten redelijk verdeeld lijken, Fnatic-ster Caps speelt nu voor G2 en ook sOAZ heeft het team verlaten voor Misfits Gaming.

"Wie ontwaakt eerder uit zijn winterslaap?"

Beide spelers zijn uitstekend in wat ze doen en kunnen betekenen voor het team, bovendien zijn de teams waar nu spelen alleen maar beter geworden door de transfer. Misfits Gaming zou een verrassing kunnen zijn voor een hoge eindklassering.

Afbeelding voor artikel Column: De LEC is fris en fruitig

Volgens mij zijn de krachten in de Europese competitie eerlijker verdeeld voor het komende seizoen. Daarnaast komen nieuwe organisaties ten tonele, SK Gaming en Team Rogue bijvoorbeeld, en afgaand op hun rosters, is het plan om indruk te maken. Volgende week gaat de LEC van start met de eerste speeldag in de competitie, wie is er het snelste wakker na de winterslaap?

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke1107 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.