MSI 2018: Fnatic presteert te wisselvallig

Fnatic heeft een toernooi van extremen achter de rug, en eigenlijk zijn we dat gewend van de afgevaardigden van de EU LCS. Van een dubbele nederlaag in de openingsdag naar overwinningen op Kingzone DragonX en Flash Wolves naar kostbaar verlies tegen EVOS, alles zat er in.

Europa's trots

Onder coach Dylan 'Dylan' Falco reisde Fnatic af naar Berlijn om het publiek te laten zien dat Europa wel goede League of Legends-teams kan voortbrengen in een van de mindere regio's ter wereld. Met namen als Martin 'Rekkles' Larsson en Rasmus 'Caps' Winther was het de bedoeling om de competitie aan te gaan met de traditionele toppers uit Korea, China en Taiwan. Op de eerste speeldag bleek al snel dat er werk aan de winkel is bij Fnatic, kansloos onderuit tegen Royal Never Give Up in de openingswedstrijd en daarna een pijnlijk verlies van het Taiwanese Flash Wolves zette de score na dag 1 op 0-2.

Op de tweede speeldag kwam een ander Fnatic voor de dag, na een ongelooflijke overwinning op Kingzone DragonX kwam het geloof in een Europese stunt terug. Rekkles bleek niet de verwachte carry te kunnen zijn voor het team, het waren juist zijn medespelers die opstonden met Caps voorop. Geen vuiltje aan de lucht, leek het, vooral omdat concurrent Team Liquid in zijn eerste vier games onderuit ging en omdat EVOS niet wist te winnen van de andere teams. De volgende speeldagen bleek Fnatic niet consistent genoeg om een plek bij de top 4 te verzilveren, er moest in een tiebreaker van Team Liquid worden gewonnen voor het laatste ticket naar de knockoutfase.

Wisselvallig, zon met kans op regen

Het valt op dat de man bij Fnatic dit toernooi niet heeft gepresteerd, met zijn ervaring moet Rekkles natuurlijk het team bij de hand nemen. Van nieuwkomers zoals Gabriël 'Bwipo' Rau of de support Zdravets 'Hylissang' Galabov wordt het niet verwacht. Maar de meest memorabele plays die we hebben gezien van het beste dat EU te bieden heeft zijn de Baron steals van Mads 'Broxah' Brock-Pedersen en het mechanisch supersterke spel van Caps. Zonder een goed presterende attack damage carry is het erg lastig voor een team om de damage-output te hebben die je wil, en Rekkles was dit toernooi op een paar games na niet in vorm.

Dat maakte de Deen wel goed in het potje tegen Team Liquid, hij speelde een stuk beter dan we hem hebben gezien dit toernooi. Op zijn Xayah zette hij een uitstekende prestatie neer, het tekent het wisselvallige presteren van de Europese ADC. Het is nu zaak om de groepsfase achter te laten en de volgende ronde met een 'clean slate' te beginnen, want de komende games zijn stuk voor stuk finales, te beginnen op vrijdag tegen Royal Never Give Up.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke781 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.