Cover-afbeelding

G2 Esports bevestigt dominantie in LEC-finale tegen Origen

De European League of Legends Championship-finale is gisteren in Ahoy in Rotterdam gespeeld en G2 Esports veegde de vloer aan met Origen.

Afgelopen weekend werd in Rotterdam bepaald wie zichzelf de kampioen van de Europese Spring Split mag noemen. Op zaterdag namen regerend kampioen Fnatic en Origen het tegen elkaar op voor een finaleplaats tegen G2 Esports en op zondag werd die finale gespeeld.

Afbeelding voor artikel G2 Esports bevestigt dominantie in LEC-finale tegen Origen

Halve finale, geen halve maatregelen!

Fnatic en Origen begonnen op zaterdag met een best of five-reeks om te bepalen wie er in de finale zou komen. In de eerste game trok Fnatic een konijn uit de hoge hoed door het snelle kiezen voor een Sona Taric-botlane, die in andere regios met wisselend succes wordt gespeeld. Voor Fnatic pakte het slecht uit, Origen speelde een splitpush-strategie die succesvol bleek en wist bovendien de Aatrox van Bwipo in bedwang te houden, 1-0 voor Origen.

Afbeelding voor artikel G2 Esports bevestigt dominantie in LEC-finale tegen Origen

Ook in de tweede game bleek Origen sterker dan Fnatic, deze keer was de Sona Raic-lane in de handen van Patrik en Mithy die er duidelijk meer succes mee hadden dan Rekkles en Hyllissang. Ook Nukeducks Ryze was ongekend sterk en de support Annie-pick die Fnatic koos, pakte slecht uit. De derde game moest Fnatic wat veranderen en dat deed het team ook.

Afbeelding voor artikel G2 Esports bevestigt dominantie in LEC-finale tegen Origen

Er werd weer teruggekeerd naar 'standaard' League of Legends en dat ging meteen een stuk beter, Broxah blonk uit met zijn Rek'Sai en daar had Bwipo ook profijt van. Met een 2-1 stand leek Fnatic wat vertrouwen terug te hebben gewonnen, maar er moesten nog steeds 2 games gewonnen worden voor een finaleplaats.

Geen kroon na een bewogen seizoen

De vierde game bleek voor beide teams een 'standaard'-teamcompositie zoals we verwachtten, maar het was Nukeduck die zich ontpopte tot match winner op zijn Sylas. Bwipo en Broxah werden in toom gehouden door Kold en Alphari en na een klein half uur werd Origen de finalist naasrt G2 Esports.

Afbeelding voor artikel G2 Esports bevestigt dominantie in LEC-finale tegen Origen

De finale ging tussen G2 Esports en Origen waarbij de eerstgenoemde de duidelijke favoriet voor de titel was. Na een ongekend sterk seizoen en met wellicht de beste spelers per lane in Europa, ging Origen er als underdog in.

Kick and Rush

Ook in deze best of five bleek de Sona Taric-lane prioriteit te hebben, in de eerste game waren het Perkz en Taric die de duolane in handen hadden. En ookal was het een prima game van Origens kant, G2 bleek in een aantal situaties gewoon het betere team en draaide een slechte situatie in een positieve. De eerste game ging dan ook naar Perkz, Caps en co.

Afbeelding voor artikel G2 Esports bevestigt dominantie in LEC-finale tegen Origen

De tweede game was ongelooflijk, toen de Sona Taric-botlane werd gekozen door Origen antwoordde G2 met een funnel-compositie. Ja je leest het goed, de funnel-compositie bestond uit een Xayah en Rakan in de jungle met een botlane die uit Pyke en Jankos bestond. Een enorme roleswap vond bovendien plaats omdat Caps op Pyke naast Jankos in de botlane speelde terwijl Mikyx en Perkz Xayah en Rakan vertolkten in de jungle.

Funnel me rich!

Een Sona Taric-botlane is namelijk niet sterk in de laning phase waardoor Caps samen met Mikyx over de hele map heen kon roamen en zo de laners te helpen, een perfecte tower dive in de toplane was daar het beste voorbeeld van.

Origen kon er duidelijk niet mee omgaan en na 14 minuten en een 7/0/10 Xayah van Perkz was het wel voorbij, 2-0 voor G2, match point.

Het zou G2 Esports niet zijn als er geen gek einde aan een finale moest komen, de derde game werd kortweg gedomineerd door G2. Perkz speelde Neeko in de botlane met Mikyx als Tahm Kench, Caps had Jayce als counter pick tegen Nukeducks Akali in de midlane en top verscheen Wunder als Ryze tegenover de Aatrox van Alphari. Origen verloor in elke lane en Kold zijn Rek'Sai werd goed in bedwang gehouden door Jankos, het ging zo hard dat G2 binnen twintig minuten wist te winnen, een ongekend snel einde in de Europese League of Legendscompetitie.

Afbeelding voor artikel G2 Esports bevestigt dominantie in LEC-finale tegen Origen

G2 Esports heeft zich dus opnieuw tot kampioen van Europa gekroond en neemt het stokje van Fnatic over. Het is de eerste titel voor Jankos die duidelijk geëmotioneerd was na de finale. Behalve de titel van de LEC mag G2 Esports zich ook opmaken voor het eerste internationale toernooi van 2019 de Mid Season Invitational. Daar neemt de Europese kampioen het onder andere al op tegen Team Liquid uit de Amerikaanse LCS.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke1139 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.