Cover-afbeelding

Duitse Olympische Bond noemt esports geen sport, wij fact checken

De Duitse Olympische Sportbond (DOSB) heeft geoordeeld dat esports en games niet aan de criteria voldoen om als sport erkend te worden. De community en de esportsindustrie is het daar niet mee eens.

De Duitse Games Association reageert na het nieuws in een statement dat “de DOSB heeft esports niet begrepen” terwijl de German Esports Federation hardere taal spreekt: “De bond heeft zelfs de basisconcepten van esports als een sport niet begrepen”. Het lijkt erop dat we te maken hebben met een oud versus nieuw debat.

Afbeelding voor artikel Duitse Olympische Bond noemt esports geen sport, wij fact checken

De vraag die we ons moeten stellen is 'wat is een sport' voordat er bepaald kan worden welke spelvorm (alle sporten zijn spelvormen in de basis) verheven wordt tot sport. Om dat te achterhalen hebben wij de officiële definitie van een sport volgens de Global Association of International Sports Federations aangehaald, er zijn vijf criteria:

The sport proposed should include an element of competition. The sport should not rely on any element of "luck" specifically integrated into the sport. The sport should not be judged to pose an undue risk to the health and safety of its athletes or participants. The sport proposed should in no way be harmful to any living creature. The sport should not rely on equipment that is provided by a single supplier.

Laten we even nagaan wat dat precies inhoudt en hoe dat zich bij esports vertaalt, we nemen League of Legends en Counter Strike als voorbeelden. Het eerste element spreekt voor zich, een competitief aspect. We zijn het er over eens dat alle esports een competitief aspect in zich hebben, heeft geen verdere uitleg nodig.

Afbeelding voor artikel Duitse Olympische Bond noemt esports geen sport, wij fact checken

Het tweede element wordt al lastiger voor sommige esports zoals Hearthstone, er mag geen grote factor 'geluk' of 'toeval' in de sport zitten. Daarom zien we waarschijnlijk (net als dat er geen kijkers zijn) geen kaartspelen op de Olympische Spelen, je bent elke beurt afhankelijk van een portie geluk om je volgende zet te kunnen doen. Voor LoL is criterium twee geen probleem, er wordt niet uitgegaan van een 'lucky call' of iets willekeurigs om te winnen, voor CSGO is dat hetzelfde.

Het derde criterium is al helemaal uit den boze, de sport moet veilig zijn en geen risico vormen voor de gezondheid van de deelnemers. Het staat buiten kijf dat videogames veilig zijn, tenzij je het stereotype aanhoudt dat gamers dikke nerds zijn, esporters zijn dat echter niet. Neem Fnatic bijvoorbeeld, daar is van bekend dat er verplicht wordt getraind in de fitness. Bij andere teams zal dat ook het geval zijn, 'Mens Sana In Corpore Sano' iemand?

Puntje vier past hier ook bij, het moet geen kwaad doen aan een persoon of wezen. Nou, dat doet het niet, door naar het laatste puntje!

Afbeelding voor artikel Duitse Olympische Bond noemt esports geen sport, wij fact checken

Dat is het criterium dat de sport niet berust op equipment van één leverancier. Er zijn genoeg computermerken die zich al te graag met esports verbinden, we denken aan Acer, Razer, Dell etc. Om de leveranciers te diversifiëren is er geen moeite nodig, kijk maar naar de Worlds van League of Legends waar de sponsoren onder meer Mastercard, State Farm en Acer Predator zijn.

Wat denk jij van de beslissing van de Duitse Bond? Hebben ze het gewoon fout bekeken of zit er een kern van waarheid in de keuze?

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke1095 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.