Cover-afbeelding

Feature: De internationale wederopstanding van G2 esports

Een jaar lang heeft G2 esports met een bijzonder slechte internationale naam te maken gehad.

Een jaar lang heeft G2 esports met een bijzonder slechte internationale naam te maken gehad. G2-8 en de G2 vacation waren memes waar het team maar niet vanaf leek te komen. Toch heeft het team van de Nederlandse coach YoungBuck zijn naam weten te herstellen tijdens de laatste Mid Season Invitational in Brazilië. Hoe G2 aan deze bijnamen kwam en er weer vanaf zijn gekomen, ga ik je nu uitleggen.

Het is de spring split van 2016. Origen en Fanatic hebben zich op het internationale podium bewezen door allebei door te dringen naar de halve finales van Worlds. Vooral het nieuwe Origen van xPeke maakte daarbij grote indruk. Op dat moment speelden twee redelijk onbekende botlaners voor Origen, namelijk Zven en Mithy. Na hun internationale succes besloten zij om bij Origen weg te gaan en te verhuizen naar G2. Waar ze samen met Perkz en later Expect en Trick het huidige G2 Esports zouden worden.

Tijdens deze spring split veegt G2 de vloer aan met elke tegenstander uit de EU LCS. Ze weten nog niet alle 18 wedstrijden te winnen, maar een 15-3 uitslag in je tweede spring split, is geen slecht resultaat. En dat is het moment waar het mis gaat. Na het winnen van de EU LCS play-offs, tegen Origen, besluit het team om niet door te gaan trainen voor de Mid Season Invitational van 2016. Sterker nog, het team besluit om een pauze in te lassen. De spelers mochten naar huis om hun famillie te bezoeken en dit zorgde ervoor dat het team geen 23 dagen had om te trainen maar slechts twaalf. Daarbij kwam ook dat het in die tijd niet mogelijk was om te trainen tegen wereldteams. Het hele statement over de ‘vakantie’ is te lezen op de site van G2. De afgang tijdens MSI was groot. Het team won slechts twee wedstrijden en werd daarmee omgedoopt tot G2-8. Dit betekende vervolgens ook dat EU tijdens Worlds van dat jaar in een moeilijkere poul terecht zou komen.

En dat heeft het team dat jaar gemerkt. Zonder een wedstrijd te verliezen in de EU LCS summer split, wist het team zich met gemak te plaatsen voor Worlds. Echter lieten ze daar weer volledig verstek gaan. Van de zes wedstrijden in de poulfase werd er slechts één gewonnen. Dit terwijl H2K de halve finale wist te bereiken.

Na Worlds is er voor de teams altijd een lange periode van ‘rust’. Een aantal spelers wisselen van team en er ontstaan nieuwe teams die soms een plek in de LCS kopen. In deze tussentijd is er iets gebeurd bij G2 Esports. De mindset van het team is omgegaan en vooral midlaner Perkz lijkt te zijn herrezen uit de as. Nog voordat de spring split van 2017 begint, is er de Intel Extreme Masters Wereldkampioenschap. Hier zien we voor het eerst dat G2 wel degelijk tot de wereldtop behoort. Ze verliezen de finale dan wel met 2-0 van Flash Wolves, maar hebben wel laten zien dat ze bij de top behoren. Dit zetten ze met grote overmacht door in de Spring Split van de EU LCS 2017. In groep A gaat het team er vandoor met twaalf gewonnen wedstrijden en verliezen ze er slechts één. Ook de knock-out fase die volgt, weet G2 relatief makkelijk te winnen. Daarna volgt de redemption van G2, tijdens MSI 2017.

G2 Esports mag zich wederom bewijzen in een groot toernooi. De groepsfase is een groot slachtveld waarin alleen de kracht van SKT T1 duidelijk naar voren komt. Drie teams eindigen ‘gelijk’ met een score van 4-6 en weer wordt er getwijfeld aan het kunnen van G2. Het moment waarop het team weet te bewijzen dat ze een serieus team zijn en meedoen voor de prijzen. Nog even lijkt het erop dat WE terugkomt, maar na de vierde game is het duidelijk: G2 doet internationaal mee.

In de finale mogen ze proberen om het onmogelijke te doen: winnen van het beste team van de wereld. SKT T1, pakt met gemak de eerste game en het lijkt erop dat het een makkelijke 3-0 gaat worden voor het Koreaanse team. De tweede game doet G2 echter alles goed wat ze goed moeten doen en hierdoor weet het team zelfs een game te winnen van SKT. Iets wat bijvoorbeeld KT Rolster niet is gelukt in een finale.

Zo heeft G2 Esports in een jaar zijn status omgebogen van een internationale grap, tot een serieuze deelnemer op grote toernooien. De Spring Split begint op 1 juni en dan zullen we zien of het team deze vorm weet door te zetten.

  • Sven Rietkerk

    Sven Rietkerk400 artikelen

    Ademt games en heeft een obsessieve interesse in League of Legends. Speelt daarnaast dagelijks Hearthstone.