Cover-afbeelding

Verenigde Staten wil regelgeving Lootboxes strenger maken

De VS wil een wet invoeren die loot boxes en pay-to-win-microtransacties verbiedt voor 'games die door minderjarigen worden gespeeld'. Dat kan gevolgen hebben voor League of Legends, Overwatch en Apex Legends.

Protecting Children from Abusive Games Act, zo heet het wetsvoorstel dat Josh Hawley als Senator van Missouri aankondigde. De wet moet het lootbox-principe verstrengen bij ontwikkelaars van games die 'minderjarigen aanzetten tot microtransacties'. In een persbericht werd Candy Crush als voorbeeld aangehaald, spelers kunnen daar een Luscious Bundle kopen voor 150 dollar die allerlei upgrades bevat.

Afbeelding voor artikel Verenigde Staten wil regelgeving Lootboxes strenger maken

Wat betekent dit voorstel nu precies voor competitieve games zoals Overwatch of Apex Legends? De transacties in die games geven je namelijk geen voordeel in de game waardoor het 'pay to win'-principe vervalt, en dat is de focus van het voorstel.

Afbeelding voor artikel Verenigde Staten wil regelgeving Lootboxes strenger maken

De videogame-lobby reageerde al met een statement waarin staat dat een heleboel Europese landen waaronder Ierland, Duitsland, Zweden, Denemarken en meer, besloten dat loot boxes geen vorm van gokken zijn. Bovendien stellen zij dat de industrie al genoeg levert om het in-game uitgeven van geld in de handen van de ouders te plaatsen.

In Nederland en België laaide deze discussie vorig jaar voor de zomer al op, toen oordeelden de kansspelautoriteiten van beide landen anders over de vraag of loot boxes een vorm van gokken zijn.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke1139 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.