Supreme Court heft regels op gokken op

De 'Supreme Court' van de Verenigde Staten heeft beslist dat het gokken op sport niet langer beperkt wordt door de zogenaamde Professional and Amateur Sports Protection Act van 1992. Dat heeft grote gevolgen voor esports, waar vorig jaar al voor vijf miljard dollar op werd gegokt.

Na zes jaar heeft de hoogste rechtbank van Amerika besloten om de wetten rondom het gokken op sport te versoepelen. Dat maakt het mogelijk om in elke Amerikaanse staat zonder restricties te kunnen gokken op sport en esports. Vooral voor het competitieve gamen is dit groot nieuws omdat de markt voor het gokken daar enorm in stijgt. Vorig jaar werd er voor ongeveer vijf miljard dollar gegokt op esports, daarbij deden de League of Legends en Counter-Strike: Global Offensive-toernooien het het beste.

Goed of slecht nieuws?

Dit is zulk groot nieuws omdat het meteen de deur open zet, aldus de criticasters, voor match-fixing. De PASPA-regeling zorgde ervoor dat elke Amerikaanse staat apart kon bepalen welke regeling er getroffen werd in verband met gokken op sportwedstrijden, nu zijn die beperkingen opgeheven.

In Europa is het al langer mogelijk om via Unibet te gokken op esports-wedstrijden. De regels die hier gelden zijn dezelfde als bij gokken op traditionele sport, er is een minimumleeftijd en een maximaal bedrag dat ingezet mag worden.

Kijk naar de mogelijkheden

Door het opheffen van de regeling staat de deur open voor nieuwe bedrijven in de gokmarkt. Voor esports is dit ook goed nieuws omdat er een deel van de opbrengst van het gokken naar de teams zal gaan. Hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen is nog maar de vraag, maar samenwerkingen met esports en esports-gokbedrijven lijkt dichtbij net zoals we dat kennen van voetbal en andere gokwebsites.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke781 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.