Cover-afbeelding

Meest impactvolle PC-games 2018, Fortnite in top drie

De meest impactvolle PC-games van het afgelopen jaar. Het is weer lijstjestijd, en ook in de gameïndustrie maken we daar graag gebruik van.

We kunnen wel stellen dat het afgelopen jaar werd gekenmerkt door Fortnite, maar betekent dat ook dat deze game de meeste impact had in de community en industrie? Esportsobserver maakte samen met NewZoo een lijst van de meest impactvolle PC-games van 2018. Let wel op, de cijfers hebben geen betrekking op de Chinese markt, die is buiten betrekking gelaten wegens het te verschillende gamegedrag van het Westen.

Afbeelding voor artikel Meest impactvolle PC-games 2018, Fortnite in top drie

De manier waarop de lijst tot stand is gekomen staat op vier pijlers die we kort even vernoemen:

Monthly Active PC Players: 30% Distributed Esports Winnings: 25% Esports Hours Watched (on Twitch): 20% Total Twitch Hours Watched: 15% Number of Tournaments: 5% Concurrent Twitch Streams: 5%

Op basis van deze zes elementen komt League of Legends nog steeds als winnaar uit de bus, het valt op dat het populaire Fortnite als tweede eindigt met een paar punten meer dan Counter-Strike: Global Offensive.

Afbeelding voor artikel Meest impactvolle PC-games 2018, Fortnite in top drie

Dat is opvallend want het afgelopen jaar werd er veel gesproken over het verval van League of Legends, de game zou zijn harde kern verloren hebben en door slechte vertegenwoordiging in de media een harde klap gekregen hebben. Dat blijkt dus wel mee te vallen, het ligt vooral aan de goedbekeken en wijdverspreide toernooien over heel de wereld waardoor de MOBA steevast bovenaan staat.

Fortnite in opkomst

Fortnite haalt bijvoorbeeld de meeste punten als het over Twitch gaat, maar door het beperkte aanbod aan toernooien moet het inleveren op dat gebied. Toch lijkt het erop, als deze trend wordt voortgezet, dat de diamant van Epic Games het volgend jaar goed gaat doen met de inzet op esportscompetities over heel de wereld.

Afbeelding voor artikel Meest impactvolle PC-games 2018, Fortnite in top drie

Op de derde plaats zien we Counter-Strike: Global Offensive terug, het paradepaardje van Valve staat net boven de andere topper van de ontwikkelaar, DOTA2. Deze games leunen zwaar op de toernooien terwijl ze iets minder bekend zijn bij het grote publiek, toch is het knap dat Valve de nummers drie en vier aflevert.

Nieuw tijdperk

Verder staan er games in de top tien als Hearthstone, World of Warcraft en Playerunknown's Battlegrounds. Allemaal grote namen in de gamewereld, maar qua relevantie zien we dat ze het duidelijk minder goed doen dan de top vier.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke1139 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.