Cover-afbeelding

Het IOC zet esports op de agenda in Japan

Tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité in Tokyo, Japan, staat esports op het programma. Of de electronische sport toegevoegd kan worden aan de Olympische Spelen is echter nog geen zekerheid.

De groei van de sector is ook Thomas Bach, IOC-voorzitter, niet ontgaan: “We zijn het eens dat we de groei van de egames industrie niet mogen negeren. We moeten deze, jongere, community aanspreken.” Aldus de Japan Times.

Afbeelding voor artikel Het IOC zet esports op de agenda in Japan

Eén van de problemen die het IOC heeft met esports is dat er een mate van geweld in de games zit. Eerder oordeelde het comité al dat zogenaamde 'killer games' niet thuishoren op de Olympische Spelen, maar games als League of Legends en Overwatch hebben hun eigen 'fantasy violence' die niet te vergelijken is met shooters als Counter-Strike of Rainbow 6.

Wie is de 'go to'?

Ook is het lastig om één aanspreekpunt te vinden die de esportsmarkt kan vertegenwoordigen aangezien de meeste toernooien door de ontwikkelaar zelf worden opgezet, denk aan Epic Games en Riot Games.

Afbeelding voor artikel Het IOC zet esports op de agenda in Japan

Het IOC klaagt bovendien over de snel veranderende industrie en uit de angst dat het landschap er over vijf jaar radicaal anders uit kan zien. “Wanneer je één van de (esports red.) games implementeert voor Parijs 2024 kan de jonge generatie in 2024 zeggen 'Mijn opa speelde dit, wat is dit voor een gedateerde game'”, zegt Bach.

Hoe vroeg is te vroeg?

Op de korte termijn verwachten we weinig van een organisatie vol met dinosaurussen als het IOC, wellicht is Parijs 2024 rijp voor een 'try-out', maar de definitieve komst van esports naar de Spelen lijkt nog toekomstmuziek. Het Duitse Olympische Comité oordeelde al dat esports geen sport genoemd mag worden, wij fact checkten. Bach ging in Zwitserland ook al in op esports en de Spelen.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke1139 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.