Cover-afbeelding

Eerste Amsterdamse esportsbar opent deuren

Vrijdag is de eerste esportsbar in Amsterdam geopend, Bas Methorst vertelt ons wat het idee achter de bar is en wat zijn plannen zijn met de horecagelegenheid.

Esports kan op meer dan alleen maar een sportief niveau gebruikt worden om een business mee te beginnen. Het fenomeen esportsbar is steeds bekender aan het worden en nu is er voor het eerst eentje geopend in Amsterdam. Wij spraken met oprichter Bas Methorst over zijn ideeën en plannen voor de toekomst.

Afbeelding voor artikel Eerste Amsterdamse esportsbar opent deuren

“In 2013 heb ik de finale gezien van de League of Legends-world series in Pathe hier in Amsterdam. Die werd in Korea gehouden en door het tijdsverschil begon het al om 7 uur 's ochtends op een zondag, bovendien was het tijdens Amsterdam Dance Event en de zaal zat helemaal vol”, verteld Methorst. Later ging hij ook naar Rotterdam naar Ahoy voor de halve finale van de World Series waar het ook uitverkocht was, 16.000 kaarten aan 30 euro per stuk. “Er is vraag naar en ook geld mee te verdienen dacht ik toen, mensen willen samen komen om naar die games te kijken. Toen ben ik mijn plan gaan uitwerken en drie jaar later staan we hier, mijn droom gaat in vervullen.”

"Laten we een potje League gaan kijken!"

De bar lijkt op een traditionele sportsbar zoals we die kennen uit de Verenigde Staten, televisieschermen aan de muur met tafeltjes in het midden en een bar die buiten bier en fris ook cocktails schenkt. Overdag is het de bedoeling dat mensen een werkplek kunnen vinden terwijl er streams te zien zijn op de schermen en in de weekends worden toernooien gestreamd. “Er kunnen ook playstations aan de schermen gehangen worden waar ook op gegamed kan worden.”

Gamers worden nog snel in een hokje geplaatst in het Westen als mensen die alleen op een zolderkamertje zitten en niet samenkomen om iets te doen, dat beaamt Bas ook: “Nederland loopt nog een beetje achter ten opzichte van andere landen waar al veel meer esportsbarren zijn. Daar heb ik ook naar gekeken maar ik wilde graag zelf iets oprichten”. Hoe krijg je nu de mensen uit hun huis om samen games te gaan kijken? “Ik denk dat mensen geneigd zijn om met elkaar te kijken. Als je kijkt naar de evenementen zijn de kaarten toch uitverkocht dus dat geeft wel aan dat er behoefte aan is. Dit is ook een makkelijke omgeving, laagdrempelig. Ik wil graag dat stigma doorbreken dat gamers niet uit hun huis komen, dit is daar een perfecte locatie voor”, besluit Bas Methorst.

Het wordt nog even afwachten hoe de bar gaat lopen, maar als de doelgroep bereikt kan worden staat er niets in de weg van een succesvolle horeca-onderneming. De Ranked esportsbar is te vinden bij Waterlooplein in de Valkenburgerstraat 8H 1011 LZ Amsterdam.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke1139 artikelen

    League of Legendsfanaat, esportskenner en hard onderweg naar de Gyarados op Pokémon: Go.